piątek, 13 listopada 2015

Przedszkolaki poznają historię marcepanowych smakołyków

      Nie ma chyba osoby na świecie, która nie lubiłaby słodkości, czy to pod postacią czekolady, ciastka czy innego smakołyka. Tak już jesteśmy stworzeni, że odrobina cudownego smaku w ustach powoduje, że jesteśmy szczęśliwi...

     Dzięki zajęciom zorganizowanym przez Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego w Piotrkowie Trybunalskim, przedszkolaki dowiedziały się z jakich składników wyrabia się marcepan, jaka jest historia tego przysmaku, a także kto go pierwotnie przygotowywał.
     Dziś dostępność tego smakołyka jest wielka, niestety jego skład jest przez producentów modyfikowany poprzez stosowanie zamienników takich jak soja, fasola, sztuczne wypełniacze i aromaty, dlatego warto pokusić się o własnoręczne przygotowanie takich słodkości. Potrzebne będą do tego migdały, cukier puder i woda różana. O sposób wykonania należy zapytać nasze przedszkolaki, które są wiedzę mogą poświadczyć otrzymanymi po zajęciach certyfikatami.
                                                                                                                   A. Augustyniak
































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz